recruiting – career coaching – mindfulness
Corona heeft onze manier van leven en werken radicaal veranderd. Plots waren we van de ene op de andere dag verplicht om van thuis uit te werken. We werden op vele vlakken uitgedaagd: de combinatie van het thuiswerk met de opvang van de kinderen; het improviseren van een werkplek – in de woonkamer, keuken, slaapkamer, het berghok… waar er ook maar plaats was. En dit terwijl onze productiviteit en efficiëntie op een verdedigbaar peil moesten blijven. Thuiswerken en de bijbehorende uitdagingen brachten heel wat nieuwe vragen naar mijn loopbaanbegeleidingspraktijk. Vragen waarop ik vanuit mindfulness met veel plezier een antwoord bied.
Ruminatie
Een veel voorkomend probleem is werkgerelateerde ruminatie: het mentaal steeds weer herkauwen van kwesties en gebeurtenissen van het werk, buiten de werktijd en werkcontext. Dan koppel je mentaal niet meer los van het werk en recupereer je minder goed. Het werk overheerst je leven door de snel vervagende grens tussen werk en privé. Mindfulness kan daarbij helpen. Door aandacht te geven aan het huidige moment, neem je wat meer afstand van de werkdag en vermindert de ruminatie. Je denkt minder aan het verleden en maakt je minder zorgen over de toekomst.
Afleiding
Thuiswerken biedt een scala aan mogelijke afleidingen die je op de werkvloer niet aantreft: je partner, de kinderen, de huisdieren, een levering aan huis, technische storingen, de wasmachine, enz. Hierdoor hebben veel werknemers het lastig om zich voortdurend te concentreren op de taken en verantwoordelijkheden die van hen verwacht worden. Deze verminderde aandacht verlaagt je prestaties. Mindfulness vestigt steeds weer opnieuw de aandacht naar wat er zich in het huidige moment afspeelt en verbetert op termijn de zelfregulering van de aandacht; bij een volgehouden dagelijkse beoefening, leidt mindfulness tot een stabielere concentratie en krijg je meer controle over je takenpakket. Bovendien verbetert mindfulness de aandachtsspanne – het oplettend kunnen blijven over langere periodes – en kan je gemakkelijker je aandacht weer naar het huidige moment terugbrengen wanneer je bent afgeleid.
Schermmoeheid
Omdat de meeste vergaderingen naar een online platform werden verschoven, bleek al snel dat veel mensen last kregen van schermmoeheid. Je voelt je moe en futloos door de vele videogesprekken, online vergaderingen en cursussen. Dankzij mindfulness kan je leren om aandachtig te zijn voor je gedachten, emoties en lichaamssensaties en tijdig de signalen te herkennen die op spanningen en stress wijzen. Zo kan je tijdig je gedrag aanpassen en de schermmoeheid tegengaan. Je zult je vanzelf beter voelen, zowel mentaal als fysiek.
Thuiswerk als norm?
Vele grote bedrijven hebben al aangegeven dat telewerk de norm zal blijven, ook na Corona. Thuiswerk biedt immers grote financiële voordelen voor bedrijven als medewerkers van thuis uit kunnen werken. Dat betekent dat we met z’n allen manieren moeten vinden om productief te blijven en tegelijk te investeren in ons welbevinden. Mindfulness kan daar een oplossing voor bieden en kan deel uitmaken van een loopbaantraject.
Wil je meer weten? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan via coach@laurensvanthillo.be
Gratis podcast
Wil je al even proeven van mindfulness? Ontdek mijn gratis podcast op anchor.fm/laurensvanthillo.
Naar het artikel van Mariana Toniolo-Barrios & Leyland Pitt: “Mindfulness and the challenges of working from home in times of crisis.” Breedie School of Business, Simon Fraser University, Vancouver, BC Canada
Op 5 februari geef ik een workshop “Mindfulness in Loopbaanbegeleiding” op het Symposium 2021 van de Mindfulnessvereniging.
Daarin vertel ik hoe ik mindfulness inzet in de loopbaantrajecten die ik begeleid.
Meer weten en inschrijven via: https://lnkd.in/dwd3i9C
Tot dan!?
#mindfullness#loopbaanbegeleiding#mindfulnessvereniging#goslowtogofast#symposium2021
Kan je bij jezelf onderzoeken of er iets is waar je momenteel mee zit? Iets wat lastig voor je is, waardoor je gaat piekeren of angstig wordt?
Je kan kiezen om er gewoon mee te zijn, in plaats van er iets aan te doen.
En kijk wat er mét jou en ín jou gebeurt als je steeds weer, opnieuw en opnieuw, met een open, vriendelijke, nieuwsgierige houding je automatische reacties en oude gewoontes bekijkt en onderzoekt.
Zittend, ademend, kijk je naar wat zich nu aandient.
Neem meerdere keren per dag even de tijd om te onderbreken wat je aan het doen was en om jezelf enkele minuten ademruimte te gunnen.
Door deze oefening te doen, ervaar je het samenvallen van je aandacht, met je adem die door je heen stroomt.
Je adem die altijd aanwezig is. Je adem als een anker voor je aandacht.
Je kan aandacht cultiveren voor het huidige moment, door op tijd en stond een ‘open moment’ in te lassen voor jezelf.
Tijdens deze momenten, laat je alles toe te zijn zoals het is. Je blijft dan met heel je aandacht, volledig aanwezig bij wat er zich hier-en-nu aandient.
Door regelmatig in deze momenten te vertoeven, bouw je mindfulness in je leven in.
Naast deze ongedwongen check-in momenten, is ook een meer formele, meditatieve mindfulness-beoefening mogelijk.
Hier regelmatig voor gaan zitten, is eveneens een uitermate effectieve manier om mindfulness te installeren en te onderhouden in je leven.
Graag deel ik met jou zo’n meditatie.
Hoe het ook uitdraait, het Corona hoofdstuk gaat impact hebben op ons werk.
Leven en werken in onzekere tijden eist een tol voor ons welzijn, onze focus en ons vermogen om door dit nieuwe tijdperk te navigeren. Wil jij sterker staan na corona en klaarheid hebben wat belangrijk is in je werk en leven?
Loopbaanbegeleiding kan je daarbij helpen. Als loopbaancoach sta ik je graag bij, net als mijn andere collega’s van Dialogisch coaching & Ontwikkeling.
Meer weten? Lees meer op deze pagina
Word jij in deze roerige tijden ook al eens overspoeld door een niet aflatende stroom aan gedachten en gevoelens?
Dan kan je deze praktische oefening gebruiken als anker, om je aandacht weer terug in het hier en nu te brengen.
Door bewust je ademhaling te volgen, kan je kijken naar wat in je geest allemaal voorbijdrijft, zonder er door meegesleurd te worden.
Oefening baart kunst!
Luister naar “Adem als Anker” ⚓
Investeren in onze mentale gezondheid is in deze moeilijke periode extra belangrijk. Om jou daarbij te helpen, ben ik een podcast gestart met geleide meditaties en mindfulness oefeningen.
De eerste aflevering is een wandelmeditatie van 30 minuten, die je kunt beluisteren terwijl je even een luchtje schept.
Investeer in je veerkracht en houd de stress onder controle, door dagelijkse meditatie.
Ik hoop dat je van de wandeling geniet!
Deel deze podcast gerust met iedereen die een adempauze kan gebruiken.
Als ondernemer sta je er elke dag voor je klanten en je team.
En dan loop je soms jezelf voorbij.
Daar heb ik, samen met Sandra Peeters, een oplossing voor!
Ga samen met ons en 6 andere ondernemers op weekend, kom even tot rust en investeer in je persoonlijke ontwikkeling.
Ontdek hoe je dankzij coaching in de natuur op een andere manier kan kijken naar je business, een uitdaging of een case. Eens anders dan aan de vergadertafel, achter je pc, in je hoofd.
Mindfulness, de natuur, straffe coachingstechnieken en goede gesprekken vormen de rode draad doorheen het weekend.
We organiseren in 2020 vier weekends (die niet altijd in het weekend vallen), waarvan 2 voor ondernemende koppels.
Alle informatie & data vind je hier
In dit filmpje vertellen we jou meer over het programma.
Mindfulness helpt om wat ruimte te laten alvorens te reageren op een situatie, zodat je bewust en niet automatisch reageert. Hier zijn vijf tips die je elke dag kunt toepassen om mindfulness te oefenen:
Dat is de praktijk. Er is vaak gezegd dat het heel eenvoudig is, maar het is niet noodzakelijk gemakkelijk. De uitdaging is om het gewoon te blijven doen. De resultaten worden groter. Veel succes!