Mindfulness en de uitdagingen van thuiswerk

Corona heeft onze manier van leven en werken radicaal veranderd. Plots waren we van de ene op de andere dag verplicht om van thuis uit te werken. We werden op vele vlakken uitgedaagd: de combinatie van het thuiswerk met de opvang van de kinderen; het improviseren van een werkplek – in de woonkamer, keuken, slaapkamer, het berghok… waar er ook maar plaats was. En dit terwijl onze productiviteit en efficiëntie op een verdedigbaar peil moesten blijven. Thuiswerken en de bijbehorende uitdagingen brachten heel wat nieuwe vragen naar mijn loopbaanbegeleidingspraktijk. Vragen waarop ik vanuit mindfulness met veel plezier een antwoord bied.

Ruminatie

Een veel voorkomend probleem is werkgerelateerde ruminatie: het mentaal steeds weer herkauwen van kwesties en gebeurtenissen van het werk, buiten de werktijd en werkcontext. Dan koppel je mentaal niet meer los van het werk en recupereer je minder goed. Het werk overheerst je leven door de snel vervagende grens tussen werk en privé. Mindfulness kan daarbij helpen. Door aandacht te geven aan het huidige moment, neem je wat meer afstand van de werkdag en vermindert de ruminatie. Je denkt minder aan het verleden en maakt je minder zorgen over de toekomst.

Afleiding

Thuiswerken biedt een scala aan mogelijke afleidingen die je op de werkvloer niet aantreft: je partner, de kinderen, de huisdieren, een levering aan huis, technische storingen, de wasmachine, enz. Hierdoor hebben veel werknemers het lastig om zich voortdurend te concentreren op de taken en verantwoordelijkheden die van hen verwacht worden. Deze verminderde aandacht verlaagt je prestaties. Mindfulness vestigt steeds weer opnieuw de aandacht naar wat er zich in het huidige moment afspeelt en verbetert op termijn de zelfregulering van de aandacht; bij een volgehouden dagelijkse beoefening, leidt mindfulness tot een stabielere concentratie en krijg je meer controle over je takenpakket. Bovendien verbetert mindfulness de aandachtsspanne – het oplettend kunnen blijven over langere periodes – en kan je gemakkelijker je aandacht weer naar het huidige moment terugbrengen wanneer je bent afgeleid.

Schermmoeheid

Omdat de meeste vergaderingen naar een online platform werden verschoven, bleek al snel dat veel mensen last kregen van schermmoeheid. Je voelt je moe en futloos door de vele videogesprekken, online vergaderingen en cursussen. Dankzij mindfulness kan je leren om aandachtig te zijn voor je gedachten, emoties en lichaamssensaties en tijdig de signalen te herkennen die op spanningen en stress wijzen. Zo kan je tijdig je gedrag aanpassen en de schermmoeheid tegengaan. Je zult je vanzelf beter voelen, zowel mentaal als fysiek.

Thuiswerk als norm?

Vele grote bedrijven hebben al aangegeven dat telewerk de norm zal blijven, ook na Corona. Thuiswerk biedt immers grote financiële voordelen voor bedrijven als medewerkers van thuis uit kunnen werken. Dat betekent dat we met z’n allen manieren moeten vinden om productief te blijven en tegelijk te investeren in ons welbevinden. Mindfulness kan daar een oplossing voor bieden en kan deel uitmaken van een loopbaantraject.

Wil je meer weten? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan via coach@laurensvanthillo.be

Gratis podcast

Wil je al even proeven van mindfulness? Ontdek mijn gratis podcast op anchor.fm/laurensvanthillo.

Naar het artikel van Mariana Toniolo-Barrios & Leyland Pitt: “Mindfulness and the challenges of working from home in times of crisis.” Breedie School of Business, Simon Fraser University, Vancouver, BC Canada

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: